Turistické vycházky po okolí

08.07.2011 15:34

První vydanou knihou byly - Turistické vycházky po okolí

Zde uvádíme krátkou ukázku :

 

JIMRAMOV - starobylé městečko, leží ve východní části Žďárských vrchů, v hlubokém údolí řeky Svratky, na jejím soutoku s půvabnou říčkou Fryšávkou. Svratka, obtékající městečko velkým obloukem, zde tvořila zemskou hranici a vtiskla do svahů okolních kopců. Přijíždíte-li do Jimramova ze všech směrů, pak do poslední chvíle netušíte jeho blízkost. Nečekaně se před vámi objeví pestrá směs domů s dominantami věží dvou kostelů.
Přes nadmořskou výšku 195 m má příznivé klimatické podmínky. Okolní kopce převyšující 700 m - jako blízká Prosička, vysoká 739 m a Pavlův kopec 712 m nad mořem - dávají tomuto koutu Vysočiny pro ni netypický, téměř horský ráz.půvab tohoto koutu naší vlasti objevil již na počátku 20. století Dr. Jiří Guth - Jarkovský, zakladatel českého olympijského hnutí a předseda Klubu českých turistů, který sem po mnoho let každoročně zajížděl a trávil zde s rodinou svoji dovolenou. Jako první použil pro Jimramov přívlastek - Meran Českomoravské vysočiny. Byl nadšeným propagátorem Jimramova a doporučoval ho jako místo vhodné k letnímu pobytu svým přátelům. Jimramov se tak v první polovině 20. století stal vyhledávaným letoviskem. O propagaci Jimramova se velmi zasloužil i místní odbor Klubu českých turistů, jehož hybnou pákou byl místní knihkupec pan Karel Pohořelý, obětavý organizátor letních pobytů, propagátor turistiky a vydavatel turistických průvodců. V té době se v Jimramově rekreovalo ročně více jak 500 návštěvníků. Představitelé obce spolu s funkcionáři KČT usilovali o zpříjemnění pobytu hostí, jejich cílem bylo vytvořit z Jimramova vyhledávané letovisko.
Toto úsilí bylo zmařeno vypuknutím 2. světové války a následnými změnami politických poměrů ve 2. polovině 20. století, kdy nastal odklon od individuální rekreace a turistiky. Snaha o oživení nastala teprve v 90. letech, kdy se předstvitelé obce snažili o zapojení ve sdruženích obcí k podpoře rozvoje turistiky a cestovního ruchu.
Zpracování této informační brožury o vhodných trasách vycházek po okolí Jimramova je mou snahou touto formou přispět obci a hlavně návštěvníkům k poznání místních půvabů a krás a tím přispět k popularizaci Jimramova - tohoto půvabného, ale často opomíjeného městečka.

autor